Professor Andreu Palou (IP)

lk

El Professor Andreu Palou és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia, i del màster i doctorat en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada. Ha estat director o investigador principal en més de 50 projectes o contractes d’investigació i desenvolupament en els últims 10 anys, finançats pel Govern Espanyol, la UE i altres organismes públics i privats.

És membre del Consell de Direcció del CIBERobn (Centro de Investigació en Red sobre Obesidad y Nutrición) des del 2010, i ha estat membre del comitè científic assessor de vàries institucions públiques i privades dins del camp de l’alimentació i la nutrició, tant a nivell nacional com internacional. Al llarg de la seva carrera científica, es poden destacar els següents càrrecs:

  • Primer president del Comitè Científic de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) (2003-2010).
  • Vicepresident del Panell Científic de Nutrició de l’Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (European Food Safety Authority, EFSA) (2003-2009) i vicepresident i membre del Comitè Científic de l’Alimentació Humana de la Comissió Europea (precursor de la EFSA, Scientific Committe on Food) (1997-2003).

És coordinador d’un gran número de projectes, entre els quals destaquem:

Internacionals (VII Programa Marc de la Unió Europea):

  • BIOCLAIMS (2010-2015): Coordinador principal del projecte, en el qual varen participar 11 grups de 7 països europeus.
  • I.FAMILY (2012-2017): Coordinador de la UIB, en el qual participen 17 grups de 12 països europeus.
  • DIABAT (2011-2015): Coordinador de la UIB, en el que varen participar 21 grups de 12 països europeus.

Nacionals:

  • Xarxa d’excel·lència MARCASALUD (2014-2016): Investigador principal, en el qual participen 8 grups nacionals (AGL2014-55068-REDT).
  • EPIMILK (2013-2015): Investigador principal (AGL2012-33692).

El seu principal descobriment ha estat la identificació de la leptina com a nutrient essencial durant la lactància, essent una proteïna present en la llet materna però no en les llets de fórmula. A més, ha identificat l’efecte a llarg termini de la ingesta de leptina per via oral, la qual ofereix una protecció davant el desenvolupament de l’obesitat i complicacions associades en edat adulta.

És autor de més de 400 publicacions, incloent articles científics, capítols de llibre, revisions monogràfiques i comentaris científics, i és un ponent habitual en conferencies nacionals i internacionals. Autor de 5 patents, una d’elles estesa de forma internacional i transferida simultàniament a la creació de la primera empresa de base tecnològica de la UIB (Alimentòmica S.L.).

Ha rebut varis premis, incloent:

  • XXIII Premi Dupont de la Ciència (2014)
  • Premi de la Fundación Antama (2014)
  • Premi Internacional Alimentació i Salut (Universidad de Navarra) (2011)
  • Premi a la Trajectòria Científica de la SEEDO (Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad) (2011)
  • Premi Internacional Hipócrates d’Investigació Mèdica sobre Nutrició Humana (Real Academia de Medicina de Asturias) (2008)

 

Documents relacionats